Het verhaal van de Betuwe in 44-45

Opdat wij nooit vergeten

We vieren onze vrijheid ook om ervan bewust te blijven dat niet alles vanzelfsprekend is. Nog altijd is er oorlog in deze wereld, nog altijd is er strijd, is er leed en blijven er vluchtelingen komen. Vredesmissies zijn helaas nog altijd noodzakelijk, vaak ver van huis. Nog altijd strijden en sneuvelen er mensen tijdens de missie. We mogen niet opgeven en moeten blijven vechten voor onze vrijheid. Herdenkingen worden georganiseerd om deze periode te gedenken, om het leed dat hier heeft plaatsgevonden, uit diep respect aan hen die vielen. Tal van monumenten, infopanelen en namen van wegen, paden en bruggen doen ons herinneren aan een bijzondere periode. Zorgen ervoor dat we deze periode niet vergeten en dat we ervan leren.

Herinneren, Herdenken en Vieren

Herinneren aan die tijd van toen, bewustwording om wat er is gebeurd, om van leren.

Herdenken van de gevallenen en een gedenkwaardige periode, om onze dankbaarheid te uiten.

Vieren dat we veilig zijn en in vrijheid kunnen leven, om ons bewust te blijven van onze vrede.


Scholen

Ieder evenement wordt er aandacht besteed aan de scholen in de Betuwe. Werkt u voor een school en heeft u interesse in een rondleiding? Kijk dan voor meer informatie bij: Scholen

Kijk voor een impressie het YouTube filmpje van Omroep Gelderland

Herdenking

Ieder jaar vindt de jaarlijkse herdenking plaats bij het monument voor de 101e Airborne Divisie aan de Drielse Rijndijk ongeveer onder de brug van de A50 snelweg.

Drie groepen 8 van de basisscholen in Heteren zullen ook aan deze herdenking deelnemen. Ze zullen gedichtjes voordragen, vlaggen hijsen, witte vredesduiven loslaten, kransen aangeven en ook zelf wat bij het monument leggen.

In de periode van 4 oktober 1944 tot en met 27 november 1944 moesten de soldaten de Betuwe verdedigen tegen Duitse aanvallen op de Nijmeegse waalbrug. De 101e Airborne Divisie slaagde erin om de Betuwe te verdedigen, maar tegen een hoge prijs. Zeker 290 Amerikaanse soldaten sneuvelden hierbij.

Tijdens de herdenking herinneren we deze soldaten met saluutschoten, een minuut stilte en met kransen en bloemen die we bij het monument leggen.

De herdenking is voor iedereen vrij toegankelijk om bij te wonen.