Het verhaal van de Betuwe in 44-45

Informatie: Activiteiten

Om een indruk te gegeven van wat er te zien is tijdens het evenement zijn hieronder een aantal activiteiten toegelicht.


Herdenking: 101ste Airborne monument

Tijdstip: vrijdag 12 oktober om 13.00 uur
Locatie: Drielse Rijndijk te Heteren ter hoogte van de A50 brug over de Neder-Rijn

De Amerikaanse 101e Airborne Divisie heeft hier gevochten in de maanden oktober en november 1944. Het was een nare periode, koud en nat en continu onder vuur van de vijand. Hun taak was het Betuwse bruggenhoofd verdedigen. De bezetter moest op direct bevel van Hitler de Betuwe en de Nijmeegse Waalbrug weer heroveren. Velen raakten gewond en bijna 300 soldaten van deze 101st Airborne Divisie betaalden de ultieme prijs. Zij sneuvelden voor onze vrijheid. De herdenking is ter nagedachtenis aan deze soldaten.

Er wordt tijdens de herdenking schoten afgevuurd. Het zij in 3 keren met elk 7 schoten, 21 schoten in totaal. Dit is een formeel gebruik in de militaire wereld. Voor de saluutschoten worden blank firing wapens gebruikt door re-enactors die onderdeel uit maken van het kampement op the Island.


Parachutisten dropping

Tijdstip: zaterdag 13 oktober 2018 tussen 9.00 – 10.00 uur*

Er zal gesprongen worden met militaire ronde bol parachutes, lijkend op de parachutes waarmee deze mannen op 17 september 1944 nabij Eindhoven sprongen. De sprong wordt uitgevoerd vanuit een Cessna vliegtuig en de parachutisten zullen vanaf ongeveer een hoogte van 350 meter uit het vliegtuig stappen. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken naar deze sprongen.

Er wordt gesprongen, door parachutisten van Parachute Group Holland (PGH), op een veld nabij het “Crossroads” monument aan de Renkumse Veerweg bij Heteren.

* Tijdstip kan wijzigen i.v.m. weersomstandigheden.


Schijngevecht: Crossroads

Tijdstip: zaterdag 13 oktober 2018 van 13.30 – 15.30 uur

Een Amerikaanse patrouille is in de uiterwaarden gestuit op een compagnie van de vijand. Deze zijn in de nacht de Rijn overgekomen en in voorbereiding voor een aanval richting de Waalbrug. Nadat versterking erbij is gehaald zetten de Amerikanen met een 30 man de aanval in. Tijdens de aanval blijkt er nog een compagnie vijanden zich te bevinden in de buurt van de steenfabriek. Maar het verrassingseffect van de aanval is zo groot de vijand op de vlucht slaat. Het betreft veelal jonge en onervaren liederen.

Dit gevecht ging de boeken in als "Crossroads" vanwege de wegsplitsing waar zich dit af heeft gespeeld.


Schijngevecht: Pegasus 1

Tijdstip: zondag 14 oktober 2018 van 13.30 – 15.30 uur

Operatie Pegasus 1 omhelst het naar de Betuwe terughalen van in bezet gebied ondergedoken Britse en Poolse militairen, vliegeniers en onderduikers en mensen van het verzet. Deze mensen hebben de eerdere oversteek (operatie Berlin) niet gehaald en hebben enkele weken ondergedoken gezeten in de omgeving Renkum. De operatie wordt ontdekt door de vijand en zij openen het vuur.

Operatie Pegasus 1 is destijds uitgevoerd door Amerikaanse militairen van de 101st Airborne Division.


Wapendemonstratie

Tijdstip: zat 13 & zon 14 oktober 2018 om 12.30 en 15.30 uur

Twee keer per dag worden er wapens gedemonstreerd. Hierbij zal een woordvoerder diverse feiten en weetjes vertellen over verschillende wapens. Tijdens de demonstratie worden deze wapens ook gebruikt om u de indruk te geven hoe zij werken en klinken. Er komen geallieerde, maar ook Duitse wapens aanbod.

Na een demonstratie wordt het veld eerst opgeschoond, zodat u weer veilig over het terrein kan lopen. Het kan zijn dat er iets gemist wordt tijdens het opruimen. Let u daarom goed op wat kinderen of dieren op het demonstratieveld oprapen. Indien u iets aantreft en niet vertrouw, spreekt u een van de deelnemers aan om met u mee te kijken.


Het groene kamp

Tijdens openingstijden van het evenement is er naast het Re-enactment kampement het Groene kamp te bezichtigen. Dit kamp staat bij de ingang van het evenementen terrein en bestaat uit de onderstaande onderdelen.

Collectie van Kooten

John en Henk van Kooten gaan in samenwerking met Stichting Never Forget Them hun verzameling tentoonstellen. Dit zullen ongeveer een 20 tenten zijn met allerlei attributen uit de oorlog. Een mooi kampement op zich!

Parachute Group Holland (PGH)

Onder en in de nabijheid van een opgehangen parachute geeft PGH uitleg en demonstraties m.b.t. parachutespringen. Hierbij wordt tevens gebruik gemaakt van een harnas, die hangt als een schommel aan een stalen stellage, waarin men kan komen te hangen. Dit is een trainingstoestel zoals deze ook gebruikt wordt bij het opleiden van parachutisten.

Big Scale Tanks

Er is een veld ingericht voor mini voertuigen en tanks. Dit zijn elektrisch aangedreven metalen en/of deels kunststof miniatuur voertuigen met een schaal van 1 op 6 en worden radiografisch bestuurd. Er komt een 50tal voertuigen naar het kamp. Speciaal uit Engeland wordt een 1op6 schaal baileybrug gehaald. Deze is nog altijd 9 meter lang. Op een veld zijn stilstaande voertuigen van heel dichtbij te bekijken.